
Anne ve baba adayları yada bebeği henüz bu dönemlere gelmemiş anne babalar için sebeplerinden ve bu dönemi en rahat nasıl atlatabileceklerinden bahsetmeye çalışacağım.
Bebeklerde ilk süt dişleri ortalama altı aylıkken çıkmaya başlar. Bunlar alt çenede kesici dişlerdir. Takip eden 30 ay içinde tüm süt dişleri ağızdaki yerlerini alırlar. Tabi anlatırken kolay gibi geliyor. Ama gerçekte o kadar da kolay değildir. Bebekte diş sürme döneminde bazı fizyolojik değişikler ve bunlara bağlı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Tabi bu durum her bebekte aynı şiddette vuku bulmaz. Bazı bebekler bu dönemi sıkıntılı atlatırken bazıları da nispeten daha kolay geçirir.
Diş sürmesinin belirtileri dişlerin sürmesinden iki-üç ay öncesinden başlar. En sık rastlanılan belirti yada şikayetler: salya akışı ve buna bağlı dudak köşeleri ve çenede kızarıklık,dişetlerinde ağrı ve kaşınma, bebekte huzursuzluk, huysuzluk, sürekli ısırma, dişetlerini kaşıma isteği, 38 dereceyi geçmeyen hafif ateştir. Bunların yanısıra göz yaşarması, burun akıntısı, beslenmeyi reddetme davranışı da görülebilir. Bu şikayetler nedeni ile bebekte uykusuzluk sürekli ağlama gibi problemler de ortaya çıkabilmektedir. Diş ağrısının sebebi sürmekte olan dişin dişetine yaptığı baskı sonucu dişetinde oluşan enflamasyondur. Diş sürmesi esnasında ağız salgılarında ve tükrük miktarında artış olur. Bunun sonucu bebeklerde salya akıtma başlar. Ağız çevresi ve dudak köşelerinde sürekli salya temasının tahrişi sonucu kızarıklık veya çatlaklar oluşur. Hafif ateş de oluşan enflamasyonun sonucudur. Diş sürmesi esnasında dişetleri kaşındığı için bebek sürekli bulduğu herşeyi ısırmaya dişetlerine sürterek kaşımaya çalışır. Dişetlerindeki ağrı nedeni ile bazı bebekler beslenmeyi reddedebilir.
Tabiki hiçbir anne baba bebeğinin bu sıkıntıları yaşamasına dayanamaz. Hemen bebeğini rahatlatmak. Sıkıntılarına çare olmak için yollar arar. Peki neler yapılabilir? Öncelikle bir dişhekimi kontrolü ile bu şikayetlerin sürme nedeniyle olduğu kesinleştirilmelidir. Sürme kaynaklı kaşıntı ve ağrı şikayetlerini gidermek için eczanelerde özel jeller satılmaktadır. Bu jeller bir dişhekimi yada çocuk doktorunun reçetesi ile alınarak kullanılabilir. Böylece ağrı ve kaşıntı gibi bebeği en çok rahatsız şikayetler azalır. Buna bağlı olarak bebekte salya akışı azalır, huysuzluk geçer. Uyku düzeni normale döner. Bunun yanısıra bebeklere özel diş kaşıyıcı plastikler verilebilir. Bebek bununla dişetlerini kaşıyarak bir nebze rahatlar. Ayrıca dişetine yaptığı masaj etkisi nedeniyle sürmeyi de kolaylaştırır. Salya akıntısı fazla olan bebeklerde salyanın sürekli silinmesi, dudak ve yüze nemlendirci krem sürülmesi, tahrişi önlemek için faydalı olacaktır. Hafif ateş mevcut ise doktorun gerekli görmesi durumunda ateş düşürücüler kullanılabilir. Nadir de olsa bazı bebeklerde erupsiyon kisti dediğimiz, mavi mor renkte sürme kistleri görülebilir. Sürecek olan dişin üzerindeki dişetinde ortaya çıkan bu kistler zarasızdır. Dişin sürmesinden bir süre sonra kaybolur. Ama bazen de dişin sürmesini engelleyebilir. Böyle durumlarda çok basit bir işlemle sürmekte olan dişin üzerindeki dişeti açılarak sürmesi kolaylaştırılabilir.
Tüm bu yöntemler canımızdan bir parça olan bebeklerimizin, zorlu geçen diş sürmesi dönemini rahatça atlatabilmesi için yapabileceğimiz yöntemlerden en çok uygulananlarıdır. Çok basit olan bu yöntemlerle, hem bebeklerimizin hem