
Osteoporoz her iki cinste de görülebilen ancak en fazla kadınlarda görülen ve etkili olan bir sağlık problemidir. Özellikle kadınlarda ostrojen hormonu miktarının azaldığı menopoz döneminde kendini göstermeye başlayan osteoporoz, kemik yapımının kemik yıkımından az hale gelmesi bunun sonucunda vücutta iskelet sisteminde yıkımların, kemik kalitesi ve miktarında düşmelerin başlaması anlamına gelir. Ostrojen hormonu azalmasının yanısıra; uzun süre kortikosteroidlerin kullanımı, yaş, cinsiyet, genetik faktörler, düşük kalsiyum alımı, yetersiz fiziksel aktivite, bazı sistemik ve metabolik hastalıklar (bunlara malabsorbsiyon, kronik böbrek yetmezliği, romatizmal hastalıklar, hiperparatiroidizm, hipertiroidizm örnek verilebilir), aşırı kahve, alkol tüketimi de diğer etkenler arasında yer alır. Uzun dönem sigara kullanmak da osteoporoz oluşumu için ciddi bir risk faktörüdür. Birçok hastalıkta olduğu gibi burada da sigaranın rolü olduğunu görmek pek şaşırtıcı olmasa gerek. Peki ağız sağlığımız açısından osteoporoz yani kemik erimesinin önemi nedir?
Osteoporoz, çene kemiklerinde de etkisini göstermektedir. Bunun sonucunda dişleri çevreleyen kemik dokuda erimeler, çene kemiğinde kemik miktarında kayıplar başlar. Buna bağlı olarak dişleri çevreleyen kemik miktarı azalır, dişlerde sallanmalar ve kayıplar başlar. Hiç çürük ya da başka bir enfeksiyon olmadan dahi dişlerimizi kaybedebiliriz. Çok ileri kemik kayıplarında çene, gelen kuvvetlere dayanamayıp kırılabilir. Sinüslerle ağız boşluğu arasındaki kemik miktarı ve yoğunluğu azaldığı için sinüslere gelen basınç nedeni ile sinüs ağrıları başlayabilir. Bu durumlar üst ve alt çenelerin ikisinde de gözlenebilir.
Kemik erimesi olan hastalarda kemik iyileşmesi zor olduğu için implant dediğimiz, kemik içine yerleştirilen yapay kök tedavileri zorlaşabilir. Ya da imkansız hale gelebilir. Kemik erimesinin en çok sıkıntı yarattığı diğer bir hasta grubu da hiç dişi olmayan, total protez yani damak kullanan hastalardır. Kemik kaybına bağlı olarak proteze tutuculuk sağlayacak olan kemik kalınlığı ve derinliği azalacağı için hastalar protezlerini kullanmakta zorlanır. Protezler ağız içinde hareket etmeye başlar, vuruklar artar.
Osteoporoz yani kemik erimesi olan hastaların bu sebeplerle ağız sağlığına daha fazla özen göstermesi gerekir. Kalsiyumdan zengin beslenme, süt ve süt ürünlerinin fazla alınması, yeşil sebze, meyvelerin yeterince tüketilmesi önemlidir. Kemik erimesinin çene kemiklerine ve mevcut dişlerimize zarar vermemesi için düzenli hekim kontrolleri ve hekim tarafından önerilen tedavi ve koruma yöntemlerinin uygulanması gerekir. Ağız temizliğinin aksatılmadan yapılması gerekir.
Osteoporozun yaptığı yıkımları tamir etmek, meydana gelen zararları geri döndürmek çok zordur. Bu yüzden daha bu hastalığa yakalanmadan gerekli önlemleri almak en doğrusudur.